HornWellness.pl

Zdrowie, Uroda, Moda, Lifestyle

kolagen do picia
Zdrowie

Jaki kolagen do picia najlepszy?

Kolagen nazywa się białkiem młodości, bo pozwala zachować piękny wygląd, skórę wolną od oznak starzenia. Wygładza zmarszczki, uelastycznia skórę, napina ją, ujędrnia. Takie efekty można uzyskać nie tylko dzięki zabiegom medycyny estetycznej, ale też za pomocą regularnej suplementacji. Świetnie sprawdza się kolagen do picia ze względu na swoją świetną przyswajalność. Producenci tego typu produktów dodają też do nich szereg innych składników w postaci witamin, minerałów, kwasów i ekstraktów roślinnych. Wszystko to przekłada się na jeszcze wyższą skuteczność działania i zadowolenie konsumentów.

Czego można oczekiwać po kolagenie do picia?

Węglowodany dostarczają organizmowi energii, ale do jej pozyskania z glukozy niezbędny jest między innymi kolagen. Białko to pełni funkcję budulca dla tkanek. Wpływa na kondycję stawów, kości, mięśni i nawet oczu. Deficyty białka kolagenowego są relatywnie szybko odczuwalne i to na wielu płaszczyznach. Cierpi na tym zarówno wygląd, jak i zdrowie. Kolagen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiega bólom kości i stawów. Przyspiesza też gojenie ran i blizn. Nawilża skórę, redukuje zmarszczki i przeciwdziała ich powstawaniu. Działa na nią ujędrniająco i nawilżająco oraz redukuje przebarwienia, cellulit i rozstępy. Bez kolagenu można zapomnieć o mocnych paznokciach i włosach. Kolagen regeneruje błonę śluzową, uszczelnia jelita, wspiera pracę wątroby i naczyń krwionośnych. Przyspiesza przemianę materii i poprawia samopoczucie.

Na co zwracać uwagę przy wyborze kolagenu?

Przy wyborze kolagenu do picia należy mieć na uwadze to, z czego został on wyprodukowany. Do najtańszych zalicza się białko wieprzowe, ale należy uważać na jego jakość. Decydując się na kolagen wieprzowy i wołowy, trzeba sprawdzić, czy jest pozyskiwany ze zwierząt właściwie hodowanych, najlepiej w sposób ekologiczny. Musi to być kontrolowana hodowla, pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie kolagen rybi. Tutaj ponownie trzeba zachować ostrożność, bo kiepskiej jakości produkty słabiej się wchłaniają, mają specyficzny zapach, którego wiele osób nie lubi. Jeśli ktoś szuka najlepszego rodzaju kolagenu, świetnie przyswajalnego, to powinien wybrać hydrolizat.

Nowością na rynku jest kolagen liofilizowany, który zachowuje wszystkie pierwotne właściwości, jest więc idealnym wyborem, oczywiście jeśli zostanie prawidłowo wyprodukowany, bez uszkadzania surowca. Niestety cena nie należały do niskich, co stanowi jednak jedyny minus. Sprzedaje się go w formie saszetek z proszkiem do rozpuszczenia w wodzie. Trzeba wobec tego pamiętać o dokładnym rozmieszaniu, aby wszystko zostało jak najlepiej wchłonięte. Dla wielu osób zdecydowanie wygodniejsze są butelki z płynnym kolagenem, zawsze gotowe do wypicia, nie trzeba niczego rozpuszczać. W składzie produktu zawierającego kolagen powinny znajdować się też inne dodatki, które zwiększą jego przyswajalność i efektywność działania, pobudzą naturalną syntezę w organizmie (np. witaminy A, C i E, kwas hialuronowy, siarczan glukozaminy i chondroityny, ekstrakt z aceroli, miedź, cynk, biotyna).